Vinterförvaring av dahliaknölar

Vinterförvaring av dahliaknölar

Vinterförvaring av Dahliaknölar,

Det finns lika många sätt att övervintra Dahlior på som det finns Dahliaodlare. Det finns heller inga rätt och fel men det finns ett par tumregler att förhålla sig till.

Dahliorna överlever inte ute i marken i vårt kalla land. Dahliorna kommer ju ursprungligen från Mexiko och där har de inte så mycket minusgrader och snö..

Så hur ska vi då göra för att få våra älskade knölar att överleva sin vintervila?!

Först och främst behöver vi gärna förbereda plantorna på att vintervilan närmar sig. Det gör vi genom att

 • Ej gödsla förmycket sent på säsongen.
 • Märk upp med etiketter så ni vet vilken som är vilken!
 • Va ej för snabb på att gräva upp dem efter första frostknäppen, det ska fler minusgrader till innan knölen fryser i marken. På så sätt förbereder sig plantan självt på att vintern är i antågande. De drar ner näringen till knölen och tillväxten avstannar. Det är mycket enklare att övervintra en knöl som har fått förbereda sig för vintern.

Ja och nu kommer vi till det vi alla längtar såå efter! GRÄVANDET =D

 • Välj gärna en solig och torr dag till att göra detta härliga grävandet på!
 • Gräv gärna med en grep och tänk på att knölarna förhoppningsvis blivit större över sommaren så vi inte skadar dem!
 • Skaka av jorden, är du (o)lyckligt lottad med tung jord kan du behöva spola av dem. Men borsta och tvätta INTE för noga! Detta skadar skalet på knölarna. och de angrips då lättare av sjukdomar och svampar.
 • Man kan klippa bort sugrötter om man vill. (gör inte jag)
 • Nu ska här torkas upp! Låt dem gärna stå ett par dagar ute i solen och vinden så det torkar upp ordentligt! Men passa så de inte fryser! Nu klarar de inte ens en liten frostknäpp. Är solen frånvarande men regnet inte... så ställ dem inne luftigt och inte för svalt så de kan torka upp där istället.

Nu till det svåra! VART och HUR?!?!

Knölarna är faktiskt inte super "knörsliga" (kinkiga) Men så här vinterförvarar odlarna dem i Nederländerna.

 • Kylrum som håller 8 plusgrader
 • Luftfuktighet på 85%
 • EJ! dragigt

Det är få förunnat att ha dessa optimala förutsättningar så vi får anpassa oss efter det vi kan erbjuda dem.

Har vi ett svalt utrymme +2-8 grader är det oftast en hög luftfuktighet som är bekymret och knölarna ruttnar och möglar till följd av det. Då gäller det att förvara knölarna så tort och luftigt vi kan! Lägg dem gärna med "fötterna" i luften, i luftiga backar, så att luften cirkulerar runt tuberna. Ställ/lägg dem inte direkt på golvet utan på hyllor eller med luftspalt.

Har vi en varmare vinterförvaring +10-16 grader har vi istället bekymmer med att de vill torka för oss. Då kan vi förebygga detta genom att

 • Behålla jord kring tuberna
 • Bädda in dem i någon form av strö. (torv, spån, kutterspån tex)
 • Vi kan vira in dem i tidningspapper

Titta gärna till dem över vintern ett par gånger så de mår väl. Då har vi även chansen att rätta till om vi ser det är för fuktigt eller för tort. Har de börjat mögla och ruttna så ta bort de angripna delarna så detta inte sprider sig. 

Det är större risk att de ruttnar till döds än att de torkar. Ser de skrumpna och torra ut så prova ändå att ge dem lite fukt och se om de börjar växa. I många fall gör de det trots att man tror att det är kört!

OCH!!!! Nej! De byter inte färg med sin granne i lådan. Så JA! ni kan förvara många sorter i samma back =) 

 

Tillbaka till blogg

5 kommentarer

Hej Linnea
Hur ska man göra när man märker knölarna under jorden med ståltråd så att inte ståltråden förstör knölarna. Hur gör ni mes märkningen under jor så att inte texten försvinner.
Hälsningar Hans, Åkersberga

Hans Sköld

Jag använder hushållskompostpåsar i papp. I med knölarna, skriv sort på påsen. Förvaras i backar på hylla i mörkt kallförråd. Funkar varje gång🌸

Nina

Jättebra info
Har tagit upp några lökar som legat på tork i ett förråd i en veckaTvå av dom hade inte torkat runt den avklippta stammen utan den är Ff grön nästan lite klibbig
Hur hanterar jag dessa
Mvh nybörjaren Irene

Irene

Första året . Jag tänkte lägga de i kartonger . Men inget lock. Man staplar dem över varandra. Så de kommer in lite luft .
Kan man detta och lägga lite spån i botten ? Kanske göra håll på sidorna med på lådan så luften cirkulera?

Camilla

Underbart att höra.. Lite förändring blir det inför denna säsongens förvaring.. Tack från Marie i Borås

Marie Andersson

Lämna en kommentar